Det är bra att se över sina avtal minst en gång per år för att se så de fortfarande är de bästa just för dig. Att ha som rutin att göra detta vid årsskiftet gör att man lättare kommer ihåg det. Kanske har det kommit någon ny uppstickare till exempel. Jag brukar använda mig av olika jämförelsesajter där du lätt och översiktligt får tips på elbolag som passar bäst för ditt hushåll.

Att teckna elavtal är ofta väldigt enkelt. Den nya leverantören som du byter till kan i de allra flesta fallen hjälpa till med ditt byte så att det knappt märks för dig. Sedan får du vanligtvis en slutfaktura från ditt gamla bolag och så är det bara att tuta och köra. Senast jag skulle titta efter en ny elleverantör gick jag dock en annan väg. Jag blev uppringd av en säljare som lovade att han skulle kunna sänka mina kostnader med minst 15%. Jag lyssnade på hans argument och till slut gick jag med på att låta honom skicka mig ett erbjudande via mail. Jag köper aldrig något direkt via telefon utan ser alltid till att läsa igenom det finstilta innan. Det visade sig dock att han kunde leva upp till sitt löfte och min månadskostnad sänktes med hela 18% till slut. Sedan är det så klart fortfarande samma pris för nätavtalet fortfarande, men det går ju tyvärr inte att ändra om du inte flyttar till ny lägenhet eller så.

Jag har varit mycket nöjd med mitt nya avtal, men det är ju egentligen inte så stor skillnad, el som el så länge det driver mina manicker och prylar. Då är det ju mer bakom kulisserna man ska kolla. Jag tycker det är viktigt att tänka på framtiden och då är miljövänlig el väldigt viktigt för mig. Vi ska ändå lämna planeten vidare till våra barn och barnbarn så då tycker jag att man ska göra det man kan för att spara på våra gemensamma naturresurser. Så nu strömmar el från sol, vind och vatten, som Ted Gärdestad hände sagt, genom mina eluttag.

Egentligen hade jag kanske till och med kunnat tänka mig att betala lite mer till och med för miljövänlig el. Kanske blir det så när det är dags att titta på om jag ska byta abonnemang igen efter nyår. Då kom vi överens om att den trevliga säljaren skulle ringa igen så vi kunde se på om jag kunde få ett liknande pris för år två. Egentligen gäller mitt nuvarande pris bara i ett år och sedan försvinner rabatten, men det finns ju nästan alltid ett förhandlingsläge, det är sedan gammalt.

Hur ofta brukar ni byta elavtal? Kör ni årsvis som jag eller låter ni det ticka på av gammal vana? Kanske byter ni när ni får ett extra bra erbjudande som ni inte kan tacka nej till med gott samvete. Eller när ekonomin är lite mer ansträngd och man behöver vända på varje krona och se sig om efter sätt att spara in på?

Dags att byta elavtal?